Telecomprovider KPN wil Dominique Leroy aanstellen als nieuwe bestuursvoorzitter. De Belgische komt over van branchegenoot Proximus en begint op 1 december.
Leroy (54) staat sinds 2014 aan het roer bij Proximus. Daar was ze drie jaar eerder in dienst getreden. Voor haar tijd bij de telecomaanbieder werkte ze 24 jaar bij Unilever in diverse functies.
President-commissaris Duco Sickinghe van KPN is erg blij dat Leroy naar Nederland komt. Hij noemt haar in het FD een dynamische leider die zeer klantgericht is. Ook prijst hij haar ervaring in de telecomsector: “We hadden een profiel opgesteld en ze kwam er het beste uit. Ze heeft ook ervaring bij een beursgenoteerde onderneming en heeft belangrijke veranderingsprocessen doorgevoerd. Er zijn veel parallellen met KPN.”
In België probeert Leroy nog voor haar vertrek een reorganisatie af te ronden, die nodig is omdat de omzet en het marktaandeel van Proxiumus onder druk staan, net als bij KPN. Haar reorganisatieplan stuit op veel verzet van de vakbonden en de politiek. Premier Charles Michel riep haar volgens het Financieele Dagblad zelfs op het matje en vroeg de topvrouw om ‘haar huiswerk opnieuw te doen’.
Ondanks de meningsverschillen roemt de Belgische vicepremier Alexander de Croo haar na haar aangekondigde vertrek: “Als CEO en Telecomminister liepen onze belangen niet altijd gelijk. Zij kwam op voor haar bedrijf, terwijl ik als telecomminister uitdrukkelijk de kaart van de consument trok. Maar ik heb haar professionalisme en engagement altijd bijzonder gewaardeerd”, zei hij in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.
Belgische media noemen haar overstap opmerkelijk, omdat KPN mogelijk ook actief gaat worden op de Belgische markt en Leroy dan precies weet hoe de grote concurrent denkt en werkt. Maar in een interview met de Belgische zakenkrant L'Echo wuift ze die kritiek weg: "KPN is nu geen concurrent voor Proximus. Ook zijn internationale fusies niet aan de orde. Telecombedrijven zijn op hun thuismarkten gefocust op de vernieuwing van hun netwerk, zoals de aanleg van een glasvezelkabel, en op digitalisering. KPN focust dus op Nederland."
Enkele jaren geleden waren er wel toenaderingen tussen het Belgische Proximus en KPN, maar Leroy ziet een fusie niet direct zitten. "Er zijn niet veel synergieën."
Opvolger van Maximo Ibarra
Leroy wordt de opvolger van Maximo Ibarra. Die is aan zijn laatste maand bezig bij KPN voor hij overstapt naar Sky Italia. De topman met de Colombiaanse en Italiaanse nationaliteit besloot die baan te nemen omdat zijn gezin terug naar Italië wilde. Na het vertrek van Ibarra neemt operationeel directeur Joost Farwerck tijdelijk de rol van topman waar.
Voor de benoeming van Leroy wordt nog een bijzondere aandeelhoudersvergadering gehouden. De centrale ondernemingsraad van KPN heeft zijn steun al uitgesproken voor haar benoeming.
In de speculaties over de opvolging van Ibarra kwam Dominique Leroy niet voorbij. Wel werden de namen genoemd van onder andere oud-minister Jan Kees de Jager die sinds 2014 CFO is bij KPN, topvrouw Herna Verhagen van PostNL, CEO Jaap Postma van het Deense Nuuday en telecomveteraan Joost Farwerck, die op dit moment COO is bij KPN.
Forse salarisverbetering
Domique Leroy gaat bij KPN 935.000 euro per jaar verdienen plus eventuele korte- en langetermijnbonussen. Dat is flink meer dan in België waar haar basissalaris 522.810 euro bedroeg.
Volgens de Belgische krant De Standaard heeft Proximus de afgelopen weken nog geprobeerd om Dominique Leroy aan boord te houden door haar contract ‘financieel aantrekkelijker’ te maken, maar de regering zou dat niet hebben zien zitten.
Behalve topvrouw van Proximus is Leroy commissaris bij Ahold Delhaize, niet-uitvoerend directeur van glasfabrikant Saint-Gobain en voorzitter van de adviesraad van de Solvay Brussels School of Economics and Management. Daarnaast is ze lid van de International Business Council van het World Economic Forum.